Onze club staat bekend om zijn focus op zweefvliegen en zwevers met hulpmotor. Maar naast deze vliegtuigen zijn er ook andere vliegtuigen die de moeite waard zijn om te verkennen, zoals DLG.

Wat is een DLG

DLG, ook wel bekend als Discus Launch Glider, is een type zweefvliegtuig dat wordt gelanceerd door het te werpen als de discus van een discuswerper. In tegenstelling tot motorzwevers of traditionele zwevers die worden gelanceerd met een katapult of elastiek, heeft een DLG geen externe aandrijving, maar wordt deze gelanceerd door middel van een speciale worp.

Een DLG is meestal 1,5 meter, en dit is ook de spanwijdte van de DLG-wedstrijdklasse genaamd F3K. Voor meer creatief gebruik zijn er ook kleinere DLG’s. De DLG van 1 meter wordt meestal een mini-DLG genoemd.

Het werpen van een DLG

Dit vereist enige vaardigheid en oefening. Aan één van de vleugeltips zit een haak waaraan de werper het vliegtuig vasthoudt en deze dan met een zwaai werpt. In tegenstelling tot bij de traditionele bovenhandse worp (zoals een speer) kun je zo direct grotere hoogtes bereiken, zo tussen de 40 en 70 meter.

Die speciale manier van werpen is ook de reden dat de DLG een relatief nieuwe vorm van modelzweven is. De materialen en technieken om die toestellen zo sterk te bouwen zijn nog niet zo lang voor handen. De krachten die tijdens de worp op het extreem lichte toestel komen zijn immens en zouden traditioneel gebouwde toestellen direct doormidden breken.

Bastiaan gooit mijn toestel naar een hoogte van 70 meter
Een worp vanuit het perspectief van het toestel

Populariteit

DLG’s zijn populair bij modelvliegers vanwege hun draagbaarheid en het sportieve element. Ze kunnen gemakkelijk worden meegenomen naar verschillende locaties en de mini-DLG’s kunnen worden gevlogen op kleinere velden dan die voor traditionele zweefvliegtuigen. Bovendien bieden ze een extra uitdaging voor de piloot, omdat het werpen van het vliegtuig op de juiste manier en op het juiste moment vereist is om een goede vlucht te maken.

Veiligheid

Veiligheid is van groot belang bij het vliegen van DLG’s, net zoals bij elk ander type modelvliegtuig. Zorg ervoor dat je op een veilige locatie vliegt en dat er geen obstakels of mensen in de buurt zijn. Houd altijd zicht op je vliegtuig en zorg ervoor dat deze niet te ver weg vliegt of uit het zicht verdwijnt.

In de modelvliegclub in Heeze verwelkomen we ook graag DLG-piloten. Als je geïnteresseerd bent in het leren vliegen van een DLG, neem dan contact met ons op en we helpen je graag op weg.

Hallo! Ik ben Jean-Pierre de schrijver van dit bericht
Zo'n 45 jaar model­vlieger, maar met grote tussen­poses bezig geweest met andere technische hobby's.

Pin It on Pinterest

Share This